Академски календар 2016-17

А К А Д Е М С К И К А Л Е Н Д А Р
За учебната 2016/2017 година
Православен богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје

kalendar

 

Редовни колоквиумски седмици


        Зимски семестар
     1. Прва колоквиумска седмица (1-5 ноември);
     2. Втора колоквиумска седмица (20-23 декември);
 
        Летен семестар
     1. Прва колоквиумска седмица (13-17 март);
     2. Втора колоквиумска седмица (8-12 мај);
 

Неработни денови за учебната 2016/2017 година


Септември
8 септември 2016 година – Ден на независноста 1
11 септември 2016 година – Отсекување на главата свети Јован Крстител
13 септември 2016 година – Призив на Светиот Дух
21 септември 2016 година – Рождество на Пресвета Богородица – Мала Богородица
27 септември 2016 година – Воздвижение на светиот Крст – Крстовден
 
Февруари
12 февруари 2017 година – Свети Три светители
15 февруари 2017 година – Сретение Господово
 
Март
 
Април
7 април 2017 година – Свето Благовештение
9 април 2017 година – Влегување на Господ Исус Христос во Ерусалим (Цветници)
13 април 2017 година – Велики Четврток
14 април 2017 година – Велики Петок
16 април 2017 година – Воскресение Христово – Велигден
17 април 2017 година – Воскресение Христово – Велигден – 2 ден
18 април 2017 година – Воскресение Христово – Велигден – 3 ден
 
Мај
1 мај 2017 година – Ден на трудот
6 мај 2017 година – Св. Вмч. Георгиј – Ѓурѓовден
24 мај 2017 година – Свети Кирил и Методиј, Ден на сесловенските просветители
25 мај 2017 година – Вознесение Христово – Спасовден
 
Јуни
3 јуни 2017 година – Свети цар Константин и царица Елена
2 јуни 2017 година – Петок пред Духовден
4 јуни 2017 година – Слегување на Светиот Дух – Духовден
5 јуни 2017 година – Духовден – 2 ден
6 јуни 2017 година – Духовден – 3 ден
 
Јули
3 јули 2017 година – Свети Наум Охридски Чудотворец
7 јули 2017 година – Раѓање на свети Јован Крстител – Иванден
12 јули 2017 година – Свети апостоли Петар и Павле – Петровден
26 јули 2017 година – Собор на св. Архангел Гаврил
 
Август
2 август 2017 година – Свети пророк Илија (Ден на Републиката)
9 август 2017 година – Свети Климент Охридски, свети седмочисленици, свети великомаченик Пантелејмон
19 август 2017 година – Преображение Христово
28 август 2017 година – Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица)

1. Државните празници се обележани со италик.