Научна средба на тема „Свети Климент Охридски – 1100 години духовен светилник“

По повод патрониот празник и одбележувањето на големиот јубилеј – 1100 години од упокојувањето на Свети Климент Охридски, Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Скопје, ја организираше 9-та Научна средба на тема „Свети Климент Охридски – 1100 години духовен светилник“. На научната средба, која се одржа на 6 декември 2016 год. (вторник) во НУБ „Св. Климент Охридски“ – Скопје, модератор беше ѓакон д-р Дејан Борисов, доцент на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ од Скопје. На средбата говореше и проф. д-р Ѓоко Ѓорѓевски, …

„Медал за заслуги за Македонија“ за протоереј проф. д-р Јован Таковски, поранешен декан и професор на Богословскиот Факултет

По повод одбележувањето 1100 годишнината од блаженото упокојување на свети Климент Охридски, великиот учител, чудотворец, просветител и светител, во Архиепископскиот соборен храм „Свети Климент Охридски“ во Скопје беа одржани централни празнични богослужби (Вечерна и Литургија), како и Свечена академија под покровителство на Претседателот на Република Македонија. По тој повод, на долгогодишниот професор и прв декан на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ од редот на редовните професори, протојереј – ставорофор проф. д-р Јован Таковски, од страна на Претседателот на Република Македонија, Н.Е. д-р Ѓорге Инванов, …

Средба на студентите од Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје со студентите од факултетот за исламски науки – Скопје

Од средбата на студентите од Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје со студентите од факултетот за исламски науки – Скопје на тема „Улогата на верските заедници во развојот на младите“, во организација на фондацијата Конрад Аденауер. Средбата се одржа на 30. ноември 2016 година и на неа се обратија доц. д-р отец Милан Ѓорѓевиќ од Православниот богословски факултет и доц. д-р Хасан Џило од Факултетот за исламски науки. Модератор беше доц. д-р Иванка Додовска од Правниот факултет „Јустинијан први“ во Скопје, а собирот …

Ден на науката во Ректоратот на УКИМ

На 11. ноември 2016 година во Ректоратот на УКИМ беше одбележан Светскиот ден на науката за мир и развој. Настанот го отворија рекоторот на УКИМ проф. д-р Никола Јанкуловски и проректорот за наука проф. д-р Владимир Петрушевски. Православниот богословски факултет учествуваше на настанот со свој штанд, на кој беа изложени иданија на наставниците и соработниците на Факултетот објавени во текот на последните пет години.