Faculty of Orthodox Theology in Skopje

Saint Clement of Ohrid Faculty of Orthodox Theology in Skopje was founded in 1977 by the Macedonian Orthodox Church – Archdiocese of Ohrid. The Theology Faculty has been recognized as a direct successor and restorer of the University of St. Clement which was founded 1122 years ago. With the Cooperation Agreement between the Holy Synod of MOC and UKIM the Faculty today is a member of Ss. Cyril and Methodius University in Skopje. The faculty staff is composed of fifteen professors and prominent collaborators. This …

Верата на жените од светите списи

Во потрага кон добродетелна жена (Рецензија на книгата, Верата на жените во светите списи, од теолозите м-р Анета Јовковска и г-ѓа Хафса Џемаили) Верата на жените од светите списиКнигата на авторките — теолози, м-р Анета Јовковска и г-ѓа Хафса Џемаили, насловена Верата на жените во светите списи, компаративна студија за жените кои се споменати во Библијата и Куранот, се состои од три дела. Првиот дел, Жените кои се споменати во Светото писмо на Стариот завет, вториот дел, Жените кои се споменати во Светотописмо на Новиот …

35 ГОДИНИ ПРАВОСЛАВЕН БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ ВО СКОПЈЕ (1977 – 2012)

Денес Православниот богосовски факултет „Свети Климент Охридски“ во Скопје го одбележа јубилејот 35 години постоење и по тој повод, врз основа на член 23, став 2 од Законот за високото образование (Сл. весник на РМ бр. 35/08, бр. 103/08, бр. 26/09, бр. 83/09, бр. 99/09, бр. 115/2010, бр. 17/2011, бр. 51/2011 и 123/2012), Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје и Светиот архиерејски синод на Македонската православна црква склучија ДОГОВОРза доутврдување на положбата на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ во Скопје во состав на …

Промоција на првите високошколски учебници за студентите на Богословскиот факултет

ПРОМОВИРАНИ ПРВИТЕ ВИСОКОШКОЛСКИ УЧЕБНИЦИ ЗА СТУДЕНТИТЕ ПРИ БОГОСЛОВСКИОТ ФАКУЛТЕТ ВО СКОПЈЕ ВО ИЗДАНИЕ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ „СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО СКОПЈЕ Во пресрет на празникот „Свети Климент Охридски“, Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, Православниот богословски факултет „Св. Климент Охридски“ и Македонската православна црква, на 6 декември 2011 година, ги промовираа првите високошколски учебници што УКИМ ги отпечати за потребите на студентите на Православниот богословски факултет во Скопје. Промоцијата се одржи во свечената сала на архиепископскиот соборен храм „Св. Климент Охридски“, а промотори беа …

Научен колоквиум

Научен колоквиум: „Дали свети Јован Дамаскин ги модификувал своите извори во Точното изложување на православнта вера“ (Скот Еблс, Универзитет во Оксфорд) На 29. март 2012 година на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ се одржа научен колоквиум на темата „Дали свети Јован Дамаскин ги модификувал своите извори во Точното изложување на православнта вера“, како дел од програмата „Врските со Оксфорд“ (The Oxford Connections 2012). Во рамките на програмата меѓународна група од дваесетина докторанти и професори од Универзитетот во Оксфорд, во периодот помеѓу 27. март и …