Професори од Православниот богословски факултет во Скопје учествуваа на меѓународна Богословска конференција во Босна и Херцеговина

На Православниот Богословски Факултет „Свети Василиј Острошки“ во Фоча при Универзитетот во Источно Сараево од 16. до 18. јуни 2024 г. се одржа меѓународниот научен собир „ΖΩΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΝ – ΖΩΟΝ ΘΕΟΥΜΕΝΟΝ. Човекот, општеството и Црквата во 21. век“. На собирот зедоа учество 27 еминентни теолози, како и претставници на сродните научни дисциплини од регионот, меѓу кои и проф. д-р о. Милан Ѓорѓевиќ и проф. д-р о. Кирче Трајанов од Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ во Скопје. Тематските блокови на научниот собир ги опфатија следните …

Се одржа регионална летна школа: Општеството и религијата

Како резултат на соработката со Фондацијата Конрад Аденауер, Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“, Скопје ги поддржа активностите на регионалната  летна школа – Општеството и религијата: етничките групи, идентитетот и национализмот, која се одржа во Скопје од 17-20.06.2024 година. Претставници од повеќе држави од Балканот (Србија, Грција, Босна, Црна Гора, Хрватска и др.) земаа учество на оваа летна школа   Продеканот од Православниот богословски факултет „Св. Климент Охридски“ од Скопје – д-р Дарко Анев одржа предавање на летната школа. Темата на неговото предавање беше: „Културно …

Меѓурелигиска училница: Учете едни од други за да живеете заедно!

На 17 мај 2023, Фондацијата Конрад Аденауер, во соработка со Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ и Факултетот за исламски науки од Скопје, го организираше настанот „Меѓурелигиска училница“. На овој настан учествуваа студентите од теолошките факултети и други заинтересирани граѓани, со цел да се поттикне значајна размена на идеи и искуства. На меѓурелигискиот час беа присутни дваесет  студенти од Факултетот за исламски науки во Скопје и Православниот богословски факултет „Св. Климент Охридски“ – Скопје. Настанот започна со обраќање на претставникот од Конрад Аденауер г. Роберт …

Конкурс за запишување на редовни и вонредни студенти во I година додипломски студии во академската 2024/2025 година

Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје, објавува Конкурс за запишување на редовни и вонредни студенти во I година додипломски студии во академската  2024/2025 година   Право на упис на Православниот богословски факултет имаат кандидати од православна вероисповед, кои завршиле богословија или гимназија со положена матура. државна или меѓународна. Исто така, на Факултетот може да се конкурира и со друго четиригодишно средно образование. Сите кандидати освен богословите, полагаат и приемен испит. Доколку на конкурсот се пријават поголем број од предвидениот број кандидати, селекцијата ќе …

Научниот колоквиум во Охрид ги отвори вратите за понатамошна меѓународна соработка на академско ниво

Православниот богословски факултет „Св. Климент Охридски“, Скопје во соработка со источно црковниот институт од Германија (Тhe Institute for Eastern Churches of the Diocese of Regensburg) реализираа научен колоквиум од 05-09.06.2024 година во Охрид, во хотелот „City Palace“.На научниот колоквиум земаа учество деветнаесет професори од Македонија, Словенија, Италија, Германија и Грција. За целокупната реализација на научниот колоквиум беше особено ангажирана деканската управа на Православниот богословски факултет „Св. Климент Охридски“ од Скопје, во состав на деканот проф. д-р Дејан Борисов и продеканите – проф. д-р Виктор Недески и проф. д-р Дарко …