Промоција на првите високошколски учебници за студентите на Богословскиот факултет

ПРОМОВИРАНИ ПРВИТЕ ВИСОКОШКОЛСКИ УЧЕБНИЦИ ЗА СТУДЕНТИТЕ ПРИ БОГОСЛОВСКИОТ ФАКУЛТЕТ ВО СКОПЈЕ ВО ИЗДАНИЕ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ „СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО СКОПЈЕ

Во пресрет на празникот „Свети Климент Охридски“, Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, Православниот богословски факултет „Св. Климент Охридски“ и Македонската православна црква, на 6 декември 2011 година, ги промовираа првите високошколски учебници што УКИМ ги отпечати за потребите на студентите на Православниот богословски факултет во Скопје.

2

Промоцијата се одржи во свечената сала на архиепископскиот соборен храм „Св. Климент Охридски“, а промотори беа Неговото блаженство архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан и проф. д-р Ѓорги Поп-Атранасов. Присуствуваа скоро половина од членовите на САС, Ректорот на УКИМ – проф. д-р Велимир Стојковски, проректори, декани, сенатори, професори, старешините на скопските цркви и многу други свештеници, ѓакони, и почитувачи на пишаниот збор.

Станува збор за учебниците: „Пастирско богословие“ (лекции) и „Парохиска администрација“ (учебно помагало) од проф. д-р Ацо Гиревски, декан на Православниот богословски факуклтет во Скопје. Тоа е дисциплина која се изучува во последната година на студии (IV) на овој Факултет и е од областа на Пастирско-катихетската катедра.

3

Учебникот по Пастирско богословие е подготвен според современите теоретски и практични искуства на пастирската теологија и аскетика, додека пак, учебникот по Парохиска администрација е работен според најновите црковно-правни акти на Македонската православна црква – Устав, статути и правилници, како и со црковните канони и Законот за верските заедници во Република Македонија.

Книгите се напишани со едноставен јазик и се наменети не само за студентите при ПБФ, туку и за пастирите и за поширокиот круг на читатели.

5

Посебно истакнуваме:

Тоа се први учебници од спомнатата материја со систематизирани предавања на современи пастирски прашања и проблеми на современ македонски јазик.

Тоа се први учебници во историјата на постоењето на ПБФ што се печатат од страна на УКИМ каде што Факултетот е придружна членка, чин што ќе придонесе да се мотивираат професорите да пишуваат и издаваат учебници.

Учебниците можат да се купат директно од Ректоратот или продажните пунктови на Универзитетот.