Посета на Јан Фигел, специјален пратеник на Европската комисија, на Православниот богословски факултет

На 16 ноември 2018 година, во просториите на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ во Скопје, беше одржана средба на проф. д-р Ѓоко Ѓорѓевски, декан на Факултетот со господинот Јан Фигел, специјален пратеник на Европската комисија. На средбата се разговараше за местото и улогата на религијата во современото општество, како и за придонесот којшто верските заедници во Република Македонија може да ѝ го понудат на Европа, посебно преку позитивното искуството на долгогодишниот и квалитетен меѓурелигиски дијалог.

Посета на Националната универзитетска библиотека „Свети Климент Охридски“ – Скопје

На 31. 10. 2018 година, студентите од прва година на Православниот богословски факултет „Св. Климент Охридски“ – Скопје, ја посетија Националната универзитетска библиотека „Свети Климент Охридски“ каде се одржа претставување на библиотичниот фонд и беа претставени стари ретки црковнословенски ракоиси. Потоа тоа беше одржан отворен час по предметот философија во холот на библиотеката. Благодарност до НУБ за гостопримството и одличниот прием.    

Молебен за почетокот на новата академска година

На 30.09.2018 во храмот Свети Јован Крстител се служеа Света литургија и Молебен за почеток на новата академска година, на кои чиноначалствуваше неговото блаженство архиепископот охридски и македонски г.г. Стефан. На молебниот присуствуваа ректорот на универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ во Скопје проф. д-р Никола Јанкуловски, деканот на православниот богословски факултет „свети Климент Охридски“ во Скопје проф. д-р Ѓоко Ѓорѓевски, почесниот конзул на руската федерација проф. д-р Велимир Стојковски, членови на Македонската академија на науките и уметностите, професори и студенти од Православниот богословски факултет и од Универзитетот. По молебниот, …

Конкурс

KОНКУРС ЗА МЛАДИ УМЕТНИЦИ Агенцијата за млади и спорт објавува Конкурс за изложбата Young art 2018 на која Агенцијата ги повикува сите млади визуелни уметници и групи да поднесат свои авторски дела, согласно со утврдените критериуми, кои ги содржат следниве точки: 1. Авторите да се на возраст од 15 до 29 години 2. Доставените дела да се од следниве дисциплини: Сликарство (со димензии не поголеми од 200х200 см)~ Скулптура (со димензии не поголеми од 200х200×200 см)~ Графика (со димензии не поголеми 100х70)~ Графички дизајн (плакат)~ …

Покана

Почитувани професори,  колеги и студенти,  На 30 септември 2018 година (недела), со почеток во 9 часот ќе се богослужи Божествена Литургија во манастирот „Свети Јован Крстител“ – Капиштец,  а потоа ќе се отслужи ПРИЗИВ НА СВЕТИОТ ДУХ  Срдечно Ве покануваме и искрено се надеваме дека ќе го збогатите овој свечен настан со Вашето присуство.   Д Е К А Н НА ПРАВОСЛАВНИОТ БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ Проф. д-р Ѓоко ЃОРЃЕВСКИ