СВЕЧЕНА АКАДЕМИЈА ПО ПОВОД ЧЕТИРИЕСЕТГОДИШНОТО ПОСТОЕЊЕ НА БОГОСЛОВСКИОТ ФАКУЛТЕТ

На 6 декември 2017 година на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ во Скопје се одржа свечена академија по повод 40-годишнината од неговото основање. На академијата се обрати Поглаварот на Македонската православна црква – Охридска архиепископија, кој меѓу другото истакна: „Јас верувам дека институција што издржа четири децении и која се потврди како незаменлив фактор во образувањето и образованието за потребните кадри во МПЦ ќе продолжи да биде тоа и за што истата е основана. … Ме охрабрува ентузијазмот што го исполнува овој подмладен состав …

Научен собир на тема „Предание и мисија“

Универзитет „Свети Кирил и Методиј“ – Скопје Православен богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје НАУЧЕН СОБИР по повод 40 години од основањето на Православниот богословски факутет „Свети Климент Охридски“ – Скопје и 50 години од возобновувањето на Макеоднската православна црква – Охридска архиепископија на тема: ПРЕДАНИЕ И МИСИЈА Свечена сала на Факултетот, 07.12.2017, 10:00 часот     П Р О Г Р А М А 10:00 Отворање на научниот собир Прв блок 10:15 Прва работна сесија Витомир Митевски „Кирилометодиевското лексичко наследство“ Ѓоко Ѓорѓевски „Свети …

ПРОМОЦИЈА НА ЈУБИЛЕЈНИОТ ЗБОРНИК

На 1 ноември 2017 година, во свечената сала при Архиепископскиот соборен храм „Свети Климент Охридски“ беше промовиран  Јубилејниот зборник по повод 50-годишнината од прогласувањето на автокефалноста на Македонска православна црква – Охридска архиепископија. Зборникот, кој е издание на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје,  го содржи преводот на македонски јазик, како и оригинално објавениот текст на англиски јазик во списанието Occasional Papers on Religion in Eastern Europe. Промотори на Зборникот беа Неговото Преосвештенство, епископот Хераклејски г. Климент и главниот уредник Пол Мојзес. На промоцијата настапи …

Срдечно Ве покануваме на претставувањето на изданието на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје – Јубилеен зборник

Промоција на изданието на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје Јубилеен зборник по повод 50 годишнината од прогласувањето на автокефалноста на Македонска православна црква- Охридска архиепископија Occasional Papers on Religion in Eastern Europe Special Issue on the Fiftieth Anniversary of the Declaration of the Autocephaly of the Macedonian Orthodox Church     Промотори: Негово Преосвештенство, епископ Хераклејски г.Климент Проф. д-р Пол Мојзес, главен уредник Промоцијата ќе се одржи во Свечената сала на Архиепископскиот соборен храм „Свети Климент Охридски“ во Скопје на 1. ноември 2017 (среда) во 18:00 часот. Покана …

Факултет за безбедност-Скопје и Богословскиот факултет-Скопје, заеднички преку меѓурелигискиот дијалог до поголема безбедност

ФАКУЛТЕТОТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ-СКОПЈЕ И БОГОСЛОВСКИОТ ФАКУЛТЕТ-СКОПЈЕ ПРЕКУ ЗАЕДНИЧКИ АКТИВНОСТИ И ПРОЕКТИ ВО ИСКОРИСТУВАЊЕ НА ПРИДОБИВКИТЕ ОД МЕЃУРЕЛИГИСКИОТ ДИЈАЛОГ ЗА РЕШАВАЊЕ НА НОВИТЕ БЕЗБЕДНОСНИ ПРЕДИЗВИЦИ Делегација на Факултетот за безбедност-Скопје предводена од продеканот за наука и развој  доц. д-р Марјан Ѓуровски, а во чиј состав беа Раководителот на Катедрата за општество-политички и правни науки проф. д-р Цане Мојаноски и доц. д-р Александар Иванов оствари посета на Богословскиот факултет „Св.Климент Охридски„-Скопје придружна членка на Универзитетот „Св.Крил и Методиј„-Скопје и беше применa од Деканот проф. д-р Ѓоко Ѓорѓиевски …