К О Н К У Р С за запишување на редовни и вонредни студенти во I година во академската 2017/2018 година

Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје, објавува К О Н К У Р С за запишување на редовни и вонредни студенти во I година во академската  2017/2018 година   Право на упис на Православниот богословски факултет имаат кандидати од православна вероисповед, кои завршиле богословија или гимназија со положена матура, државна или меѓународна. На Факултетот може да се за запишат и кандидати кои завршиле гимназија и положиле училишна матура. Исто така, на Факултетот може да се конкурира и со друго средно образование, но само …

РУСКИОТ ПАТРИЈАРХ КИРИЛ СО ПОРАКА: ДА СЕ УНАПРЕДАТ ОДНОСИТЕ МЕЃУ УНИВЕРЗИТЕТОТ „СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО СКОПЈЕ И РУСКИТЕ БОГОСЛОВСКИ ИНСТИТУЦИИ

  „Го поздравувам развојот на односите меѓу Универзитетот во Скопје со Духовната академија во Москва и Санкт Петербург. Нашата духовна академија сега се здобива и со државно признание, акредитација. Тоа во голема мера ќе ја олесни соработката со Државниот универзитет во Скопје“. – Ова го истакна Неговата Светост, Патријархот Московски и на цела Русија г. Кирил, за време на средбата со Претседателот на Република Македонија, Н.Е. Ѓорге Иванов, во чија придружба беа и Неговото Преосвештенство, епископот хераклејски г. Климент, како и деканот на Православниот богословски …

Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје го посети делегација од Богословскиот факултет „Патријарх Јустинијан“ од Букурешт

Во среда, на 26 април 2017 година, Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје го посети делегација од Богословскиот факултет „Патријарх Јустинијан“ од Букурешт, Романија. Делегацијата беше предводена од протојереј-ставрофор Стефан Букиу, декан на Богословскиот факултет, придружуван од протојереј-ставрофор Константин Преда – продекан, протојереј Никушор Белдиман – директор на оддел и проф. д-р Димитру Сорика, професор по сакрална уметност. Делегацијата се сретна со деканот, професорите и студентите од Богословскиот факултет, а свои пригодни обраќања имаа деканот протојереј-ставрофор Стефан Букиу, како и протојереј Никушор Белдиман, …

Изложба на современ романски иконопис

Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје, по повод 40- годишнината од основањето, заедно со Богословскиот факултет „Патријарх Јустинијан“ од Букурешт, по повод „Годината на иконата, на иконописците и на црковните уметници“ на Романската православна црква, во Свечената сала на Архиепископскиот соборен храм  „Свети Климент Охридски“ во Скопје организираа заедничка изложба, насловена „Современ романски иконопис“. На отворањето на изложбата, во вторник, на 25 април 2017 година, по воведното обраќање на проф. д-р Ѓоко Ѓорѓевски, декан на ПБФ „Св. Климент Охридски“, Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски …

СОВРЕМЕН РОМАНСКИ ИКОНОПИС – Изложба повод 40-та годишнина од основањето на Богословскиот факултет во Скопје, како и Годината на иконата, на иконописците и на црковните уметници на Романската православна црква

Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ од Скопје, заедно со Православниот богословски факултет „Патријарх Јустинијан“ од Букурешт, по повод 40-та годишнина од основањето на Богословскиот факултет во Скопје, како и Годината на иконата, на иконописците и на црковните уметници на Романската православна црква организираат заедничка ИЗЛОЖБА СОВРЕМЕН РОМАНСКИ ИКОНОПИС Срдечно Ве покануваме на свеченото отворање на изложбата во вторник, 25 април 2017, во 18 часот во Свечената сала на Архиепископскиот соборен храм „Свети Климент Охридски“ во Скопје