ПРОМОЦИЈА НА ЈУБИЛЕЈНИОТ ЗБОРНИК

На 1 ноември 2017 година, во свечената сала при Архиепископскиот соборен храм „Свети Климент Охридски“ беше промовиран  Јубилејниот зборник по повод 50-годишнината од прогласувањето на автокефалноста на Македонска православна црква – Охридска архиепископија. Зборникот, кој е издание на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје,  го содржи преводот на македонски јазик, како и оригинално објавениот текст на англиски јазик во списанието Occasional Papers on Religion in Eastern Europe. Промотори на Зборникот беа Неговото Преосвештенство, епископот Хераклејски г. Климент и главниот уредник Пол Мојзес. На промоцијата настапи …

Срдечно Ве покануваме на претставувањето на изданието на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје – Јубилеен зборник

Промоција на изданието на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје Јубилеен зборник по повод 50 годишнината од прогласувањето на автокефалноста на Македонска православна црква- Охридска архиепископија Occasional Papers on Religion in Eastern Europe Special Issue on the Fiftieth Anniversary of the Declaration of the Autocephaly of the Macedonian Orthodox Church     Промотори: Негово Преосвештенство, епископ Хераклејски г.Климент Проф. д-р Пол Мојзес, главен уредник Промоцијата ќе се одржи во Свечената сала на Архиепископскиот соборен храм „Свети Климент Охридски“ во Скопје на 1. ноември 2017 (среда) во 18:00 часот. Покана …

Факултет за безбедност-Скопје и Богословскиот факултет-Скопје, заеднички преку меѓурелигискиот дијалог до поголема безбедност

ФАКУЛТЕТОТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ-СКОПЈЕ И БОГОСЛОВСКИОТ ФАКУЛТЕТ-СКОПЈЕ ПРЕКУ ЗАЕДНИЧКИ АКТИВНОСТИ И ПРОЕКТИ ВО ИСКОРИСТУВАЊЕ НА ПРИДОБИВКИТЕ ОД МЕЃУРЕЛИГИСКИОТ ДИЈАЛОГ ЗА РЕШАВАЊЕ НА НОВИТЕ БЕЗБЕДНОСНИ ПРЕДИЗВИЦИ Делегација на Факултетот за безбедност-Скопје предводена од продеканот за наука и развој  доц. д-р Марјан Ѓуровски, а во чиј состав беа Раководителот на Катедрата за општество-политички и правни науки проф. д-р Цане Мојаноски и доц. д-р Александар Иванов оствари посета на Богословскиот факултет „Св.Климент Охридски„-Скопје придружна членка на Универзитетот „Св.Крил и Методиј„-Скопје и беше применa од Деканот проф. д-р Ѓоко Ѓорѓиевски …

Промовирана книгата „Образованието, духовноста и вредносните ориентации кај адолесцентите“ од д-р Анета Јовковска

На 5ти октомври 2017 година на Православниот богословски факултет „Св. Климент Охридски“ во Скопје се одржа промоција на книгата Образованието, духовноста и вредносните ориентации кај адолесцентите од д-р Анета Јовковска. Како промотори на книгата говор одржаа професорите: д-р Ѓоко Ѓорѓевски, декан на Православниот богословски факултет и д-р Анета Баракоска, редовен професор на Институтот за педагогија при Филозофскиот факултет во Скопје. Професорката Баракоска истакна пред присутните дека станува збор за прецизно определена и исцрпно замислена тема, која презентира автентични научни резултати и осветлува еден значаен сегмент …

Призив на Светиот Дух при започнувањето на новата академска година

На 18.09.2017 година, Архиепископот охридски и македонски г.г. Стефан во црквата посветена на светиот Јован Крстител отслужи молебен за почеток на новата академска година. На молитвениот собор присуствуваа Митрополитот дебарско-кичевски г. Тимотеј, ректорот на Универзитетот „Светите Кирил и Методиј“, проф. д-р Никола Јанкуловски, поранешниот ректор на истиот Универзитет, проф. д-р Велимир Стојковски, деканот на богословскиот факултет „Свети Климент Охридски“, проф. д-р Ѓоко Ѓорѓевски, бројни универзитетски професори, и студентите од богословскиот факултет.