Отворен ден на Универзитетот „Св Кирил и Методиј“ во Скопје

Почитувани, На 6 април (четврток), 2017 година се организира Отворен ден на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Централниот настан е предвиден да се одржи на платото пред Ректоратот, каде што ќе бидат сместени штандовите на факултетите. Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ ќе има свој штанд, кој ќе биде достапен за информирање. Посетителите ќе имаат можност неспоредно, во разговор со наставниот кадар и со студентите, да се запознаат со дејноста на најстарата високообразовна институција во нашата земја, како и со нејзината долга традиција, …

КОНКУРС ЗА ВТОР ЦИКЛУС СТУДИИ

Се известува дека на 29 декември 2016 година во весникот Нова Македонија, како и на интернет страницата на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ во Скопје, е објавен Конкурсот за упис во втор циклус студии на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ во Скопје. Право на конкурирање имаат кандидатите што ги исполнуваат следниве општи услови: да завршиле прв циклус студии на соодветни или сродни студии и кои исполнуваат други услови предвидени со студиските програми за организирање втор циклус студии на соодветниот факултет, односно научен институт. Рокови …

ПРОМОЦИЈА НА МИНЕИТЕ НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК

На 25 декември 2016 година, во храмот „Раѓање на Пресвета Богородица“ во Битола, од страна на Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г.г.Стефан беа промовирани македонските изданија на минеите и други богослужбени книги, преведени на македонски јазик од страна на протојереј-ставрофор д-р Јован Таковски, поранешен професор и декан на Православниот богословски факултет (промотивно слово). Настанот беше дел од свеченото одбележување на 35 годишнината од архиерејското служење на митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар. По тој повод, беше промовирана и книгата „Духовната доктрина на свети Климент Охридски“ напишана …

Меѓународна научна конференција – СВЕТИКЛИМЕНТОВИТЕ ПОРАКИ ЗА ЕТИКАТА, МОРАЛОТ И ВРЕДНОСТИТЕ

По повод одбележувањето на 1.100 години од упокојувањето на Свети Климент Охриски, на 5 декември 2016 година на Факултетот за безбедност во Скопје се одржа меѓународна научна конференција „Светиклиментовите пораки за етиката, моралот и вредностите“, на која учествуваа професори и соработници од Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ од Скопје, проф. д-р Ѓоко Ѓорѓевски со воедно предавање, како и доцент д-р Дејан Борисов и асистент Бобан Митевски. На отворањето на Конференцијата се обратија деканот на Факултетот за безбедност, Оливер Бачановиќ, ректорот на Универзитетот „Свети Климент …

Научна средба на тема „Свети Климент Охридски – 1100 години духовен светилник“

По повод патрониот празник и одбележувањето на големиот јубилеј – 1100 години од упокојувањето на Свети Климент Охридски, Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Скопје, ја организираше 9-та Научна средба на тема „Свети Климент Охридски – 1100 години духовен светилник“. На научната средба, која се одржа на 6 декември 2016 год. (вторник) во НУБ „Св. Климент Охридски“ – Скопје, модератор беше ѓакон д-р Дејан Борисов, доцент на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ од Скопје. На средбата говореше и проф. д-р Ѓоко Ѓорѓевски, …