ПРОМОЦИЈА НА МИНЕИТЕ НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК

На 25 декември 2016 година, во храмот „Раѓање на Пресвета Богородица“ во Битола, од страна на Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г.г.Стефан беа промовирани македонските изданија на минеите и други богослужбени книги, преведени на македонски јазик од страна на протојереј-ставрофор д-р Јован Таковски, поранешен професор и декан на Православниот богословски факултет (промотивно слово). Настанот беше дел од свеченото одбележување на 35 годишнината од архиерејското служење на митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар. По тој повод, беше промовирана и книгата „Духовната доктрина на свети Климент Охридски“ напишана …

Меѓународна научна конференција – СВЕТИКЛИМЕНТОВИТЕ ПОРАКИ ЗА ЕТИКАТА, МОРАЛОТ И ВРЕДНОСТИТЕ

По повод одбележувањето на 1.100 години од упокојувањето на Свети Климент Охриски, на 5 декември 2016 година на Факултетот за безбедност во Скопје се одржа меѓународна научна конференција „Светиклиментовите пораки за етиката, моралот и вредностите“, на која учествуваа професори и соработници од Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ од Скопје, проф. д-р Ѓоко Ѓорѓевски со воедно предавање, како и доцент д-р Дејан Борисов и асистент Бобан Митевски. На отворањето на Конференцијата се обратија деканот на Факултетот за безбедност, Оливер Бачановиќ, ректорот на Универзитетот „Свети Климент …

Научна средба на тема „Свети Климент Охридски – 1100 години духовен светилник“

По повод патрониот празник и одбележувањето на големиот јубилеј – 1100 години од упокојувањето на Свети Климент Охридски, Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Скопје, ја организираше 9-та Научна средба на тема „Свети Климент Охридски – 1100 години духовен светилник“. На научната средба, која се одржа на 6 декември 2016 год. (вторник) во НУБ „Св. Климент Охридски“ – Скопје, модератор беше ѓакон д-р Дејан Борисов, доцент на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ од Скопје. На средбата говореше и проф. д-р Ѓоко Ѓорѓевски, …

„Медал за заслуги за Македонија“ за протоереј проф. д-р Јован Таковски, поранешен декан и професор на Богословскиот Факултет

По повод одбележувањето 1100 годишнината од блаженото упокојување на свети Климент Охридски, великиот учител, чудотворец, просветител и светител, во Архиепископскиот соборен храм „Свети Климент Охридски“ во Скопје беа одржани централни празнични богослужби (Вечерна и Литургија), како и Свечена академија под покровителство на Претседателот на Република Македонија. По тој повод, на долгогодишниот професор и прв декан на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ од редот на редовните професори, протојереј – ставорофор проф. д-р Јован Таковски, од страна на Претседателот на Република Македонија, Н.Е. д-р Ѓорге Инванов, …

Средба на студентите од Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје со студентите од факултетот за исламски науки – Скопје

Од средбата на студентите од Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје со студентите од факултетот за исламски науки – Скопје на тема „Улогата на верските заедници во развојот на младите“, во организација на фондацијата Конрад Аденауер. Средбата се одржа на 30. ноември 2016 година и на неа се обратија доц. д-р отец Милан Ѓорѓевиќ од Православниот богословски факултет и доц. д-р Хасан Џило од Факултетот за исламски науки. Модератор беше доц. д-р Иванка Додовска од Правниот факултет „Јустинијан први“ во Скопје, а собирот …