Верата на жените од светите списи

Во потрага кон добродетелна жена (Рецензија на книгата, Верата на жените во светите списи, од теолозите м-р Анета Јовковска и г-ѓа Хафса Џемаили) Верата на жените од светите списиКнигата на авторките — теолози, м-р Анета Јовковска и г-ѓа Хафса Џемаили, насловена Верата на жените во светите списи, компаративна студија за жените кои се споменати во Библијата и Куранот, се состои од три дела. Првиот дел, Жените кои се споменати во Светото писмо на Стариот завет, вториот дел, Жените кои се споменати во Светотописмо на Новиот …

35 ГОДИНИ ПРАВОСЛАВЕН БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ ВО СКОПЈЕ (1977 – 2012)

Денес Православниот богосовски факултет „Свети Климент Охридски“ во Скопје го одбележа јубилејот 35 години постоење и по тој повод, врз основа на член 23, став 2 од Законот за високото образование (Сл. весник на РМ бр. 35/08, бр. 103/08, бр. 26/09, бр. 83/09, бр. 99/09, бр. 115/2010, бр. 17/2011, бр. 51/2011 и 123/2012), Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје и Светиот архиерејски синод на Македонската православна црква склучија ДОГОВОРза доутврдување на положбата на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ во Скопје во состав на …

Промоција на првите високошколски учебници за студентите на Богословскиот факултет

ПРОМОВИРАНИ ПРВИТЕ ВИСОКОШКОЛСКИ УЧЕБНИЦИ ЗА СТУДЕНТИТЕ ПРИ БОГОСЛОВСКИОТ ФАКУЛТЕТ ВО СКОПЈЕ ВО ИЗДАНИЕ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ „СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО СКОПЈЕ Во пресрет на празникот „Свети Климент Охридски“, Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, Православниот богословски факултет „Св. Климент Охридски“ и Македонската православна црква, на 6 декември 2011 година, ги промовираа првите високошколски учебници што УКИМ ги отпечати за потребите на студентите на Православниот богословски факултет во Скопје. Промоцијата се одржи во свечената сала на архиепископскиот соборен храм „Св. Климент Охридски“, а промотори беа …

Научен колоквиум

Научен колоквиум: „Дали свети Јован Дамаскин ги модификувал своите извори во Точното изложување на православнта вера“ (Скот Еблс, Универзитет во Оксфорд) На 29. март 2012 година на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ се одржа научен колоквиум на темата „Дали свети Јован Дамаскин ги модификувал своите извори во Точното изложување на православнта вера“, како дел од програмата „Врските со Оксфорд“ (The Oxford Connections 2012). Во рамките на програмата меѓународна група од дваесетина докторанти и професори од Универзитетот во Оксфорд, во периодот помеѓу 27. март и …

Местото на жената во православната црква

ЈАВНА ТРИБИНА На 10.12.2010 година во организација на Унијата на жени од Гостивар, се одржа Јавна трибина на тема „Местото на жената во Православната Црква“, а потоа се отвори јавна трибина на многу други прашања од областа на православното верско живеење во нашиот народ. Предавањето се одржа во амфитетарот на зградата на ЕЛЕМ во Кичево со почеток во 17,оо часот и траеше два часа. Присутни беа 200 жени, претежно млади луѓе. На предавањето, присуствуваше покровителот на Јавната трибина г-ин Мане Јаковлевски, г-ѓа Наташа Саздовска претседател …