Покана

Почитувани професори,  колеги и студенти,  На 30 септември 2018 година (недела), со почеток во 9 часот ќе се богослужи Божествена Литургија во манастирот „Свети Јован Крстител“ – Капиштец,  а потоа ќе се отслужи ПРИЗИВ НА СВЕТИОТ ДУХ  Срдечно Ве покануваме и искрено се надеваме дека ќе го збогатите овој свечен настан со Вашето присуство.   Д Е К А Н НА ПРАВОСЛАВНИОТ БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ Проф. д-р Ѓоко ЃОРЃЕВСКИ

Академик Владета Јеротиќ (1924 – 2018)

Со жалење ја пренесуваме веста дака пред два дена се упокои во Господа еден од најголемите современи православни мислители, познатиот српски психијатар и поранешен професор на Православниот богословски факултет во Белград и член на Српската академија на науките и уметностите, Владета Јеротиќ. Академикот Јеротиќ беше голем и искрен пријател на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија и на нашиот Православен богословски факултет. Долгогодишните лични пријателства и неговото нескриено воодушевување од автентичната православна култура на Македонија приведоа кон неговото гостување на православниот богословски факултет „Свети Климент …

ИЗВЕСТУВАЊЕ ОД ПРИЕМНИОТ ИСПИТ ЗА ПРВИОТ УПИСЕН РОК

ИЗВЕСТУВАЊЕ ОД ПРИЕМНИОТ ИСПИТ ЗА ПРВИОТ УПИСЕН РОК НА ПРАВОСЛАВНИОТ БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ „СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ – СКОПЈЕ  ЗА 2018/2019 ГОДИНА Кандидати кои го положија приемниот испит: 1.Данаил Данаилов – Повардарска епархија (95 поени) 2.Глигор Тасев – Скопска епархија (86 поени) 3.Никита Јанев – Брегалничка епархија (84 поени) 4.Давид Стојановски – Скопска епархија (75 поени) 5.Ивица Давидовски – Скопска епархија (74 поени) 6.Филип Иванишевиќ – Европска епархија (68 поени) 7.Спас Пиличков – Повардарска епархија (56 поени) 8.Слободан Темелковски – Европска епархија (55 поени)

К О Н К У Р С за запишување на редовни и вонредни студенти во I година во академската 2018/2019 година

Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје, објавува К О Н К У Р С за запишување на редовни и вонредни студенти во I година во академската  2018/2019 година   Право на упис на Православниот богословски факултет имаат кандидати од православна вероисповед, кои завршиле богословија или гимназија со положена матура, државна или меѓународна. На Факултетот може да се за запишат и кандидати кои завршиле гимназија и положиле училишна матура. Исто така, на Факултетот може да се конкурира и со друго средно образование, но само …

Стиденти од Теолошкиот факултет учествуваа на Втората Демирхисарска летна школа

Од 7 до 14 јули 2018 година се одржа Втората Демирхисарска летна школа. Демирхисарската летна школа како проект започна минатата година, а нејзина цел е истражување, афирмација и промоција на културното и духовното наследство во демирхисарско, со особен акцент на манастирот „Свети Јован Претеча“ во село Слепче. Втората Демирхисарка летна школа се реализира со цел продолжување на долгорочните планови и активности на локалната самоуправа на општина Демир Хисар, а со финансиска поддршка на Министерството за култура, како и со партнерство на: Центарот за истражување на …