НА 19 НОЕМВРИ 2016 ГОДИНА ЗАПОЧНУВААТ ПРЕДАВАЊАТА ЗА ВТОР ЦИКЛУС СТУДИИ

Се известува дека изведувањето на наставата од Втор циклус студии при Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ ќе започне в сабота, на 19 ноември 2016 година. Распоредот на предавањата ќе може да се преземе овде. Истовремено се потсетува дека се уште е можно пријавување на заинтересирани кандидати за втор циклус студии на вториот уписен рок во периодот од 9 до 20 јануари 2017 (види Конкурс). Сите дополнителни информации околу условите за условите за запишување, потребната документација, организацијата и временскиот распоред на студиите, заинтересираните кандидати може …

Меѓународна конференција на Православниот богословски факултет по повод 1100 годишнината од упокојувањето на свети Климент Охридски

Оваа година се одбележуваат 1100 години од блаженото упокојување на свети Климент Охридски – великиот ученик на светите браќа Кирил и Методиј. По тој повод, во периодот од 20 до 22 октомври 2016 година во Конгресниот центар во Охрид беше одржана меѓународна конференција, насловена „Свети Климент Охридски – Милоста и милосрдието во Библијата и во Црквата (St. Clement of Ohrid – Clemency in the Bible and in the Church)“. Овој научен собир беше посветена на животот и делото на свети Климент, но и на clementia …

Архиерејска Божествена Литургија и призив на Светиот Дух по повод почетокот на академската година на Универзитетот во Скопје

На 18.09.2016 година во манастирската црква на свети Јован Крстител во Капиштец, Скопје, со Архиерејска Божествена Литургија со која чиночалствуваше Неговото блаженство Архиепископот охридски и македонски г.г. Стефан и свештенослужители од Скопската православна епархија, а во присуство на г. Никола Јанкуловски ректор на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ во Скопје, проф. д-р Ѓоко Ѓорѓевски декан на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“, декани и продекани од УКИМ, како и студенти од богословскиот и други факултети, започна првиот академски час на студентите од Скопскиот Универзитет. По …

КОНКУРС

Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје, објавува КОНКУРС за запишување на редовни и вонредни студенти во I година во академската 2016/2017 година Право на упис на Православниот богословски факултет имаат кандидати од православна вероисповед, кои завршиле богословија или гимназија со положена матура, државна или меѓународна. На Факултетот може да се за запишат и кандидати кои завршиле гимназија и положиле училишна матура. Исто така, на Факултетот може да се конкурира и со друго средно образование, но само со одобрение од Светиот архиерејски синод на …

Промовиран превод на Corpus Areopagiticum

Во Македонската академија на науките и уметностите во петокот, на 24.06.2016 година, беше промовирано изданието на црковнословенскиот превод на Corpus Areopagiticum од монах Исаија Серски од 1371 година. Настанот беше во организација на Православниот богословски факултет „Св. Климент Охридски“ од Скопје. Изданието го претставија приредувачот на изданието проф. д-р Гелиан Михајлович Прохоров од Институтот за руска литература од Руската академија на науките и членовите на неговиот научен тим: д-р Сабине Фал и Дитер Фал од Богословскиот факултет во Грајфсвалд (Германија) и проф. д-р Иван Христов …