Меѓународна конференција „Света Софија – Премудроста која си изгради дом“

Во организација на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ во Скопје, со поддршка на Македонската православна црква, Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ во Скопје и Министерството за култура, од 11 до 13 октомври 2019 година во Охрид и Струга се одржа меѓународната конференција „Света Софија – Премудроста која си изгради дом“. Во рамките на свеченото обраќање на конференцијата во црквата „Света Софија“ во Охрид свое обраќање пред присутните имаа Неговото Блаженство, Архиепископот охридски и македонски г. г. Стефан и проф. д-р Никола Јанкуловски, Ректор на …

ИЗВЕСТУВАЊЕ

Во периодот од 11 до 13 октомври 2019 година во Охрид и Струга ќе се одржи меѓународната конференција „Света Софија – Премудроста која си изгради дом“, организирана од Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ во Скопје. Еден дел од конференцијата е посветен на храмот на охридските архиепископи именуван по Мудроста – црквата „Света Софија“ во Охрид, нејзината историја, архитектура, фрескоживопис и уметност, додека другиот дел е восредоточен на мудроста во Библијата, теологијата, философијата и во традицијата на Црквата. На оваа меѓународна конференција ќе учествуваат научници …

К О Н К У Р С за запишување на редовни и вонредни студенти во I година во академската  2019/2020 година

Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје, објавува К О Н К У Р С за запишување на редовни и вонредни студенти во I година во академската  2019/2020 година Право на упис на Православниот богословски факултет имаат кандидати од православна вероисповед, кои завршиле богословија или гимназија со положена матура, државна или меѓународна. На Факултетот може да се за запишат и кандидати кои завршиле гимназија и положиле училишна матура. Исто така, на Факултетот може да се конкурира и со друго средно образование, но само со …

Студенти од Православниот богословски факултет учествуваа на Третата Демирхисарска летна школа

Од 7 до 13 јули 2018 година се одржа Третата Демирхисарска летна школа. Демирхисарската летна школа како проект започна пред две години, а нејзина цел е истражување, афирмација и промоција на културното и духовното наследство во демирхисарско, со особен акцент на Слепченскиот манастирот „Свети Јован Претеча“. Третата Демирхисарка летна школа се реализира со цел продолжување на долгорочните планови и активности на локалната самоуправа на општина Демир Хисар, а со финансиска поддршка на Министерството за култура и Слепченскиот манастирот „Свети Јован Претеча“, како и со партнерство …

Меѓурелигиски форум на тема: „Местото и улогата на религиозната жена во општеството“

С О О П Ш Т Е Н И Е   На 05.04.2019 година (петок), со почеток во 10, 30 часот, во салата „Архиепископ Доситеј“ на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“, ќе се одржи меѓурелигиски форум на тема:  „Местото и улогата на религиозната жена во општеството“ Влезот е слободен